petak, 25 Maj 2018

Ideja

Objavljeno u 2017

 Sadake.com je servis za slanje humanitarne pomoći u Bosnu i Hercegovinu. Drugim riječima servis olakšanog dijeljenja sadake. Najbolje je da se sadaka dijeli lično, tj. da onaj koji prima sadaku vidi onoga ko mu je udjeljuje. Ali u vremenu i prostoru gdje živimo mnogima od ove plemenitosti ostadne samo želja. Stalnom dostupnošću i jednostavnošću Sadake.com nastoji omogučiti modernom čovjeku da pomogne u momentu kada osjeti da to treba uraditi. Prođe li taj čudnovati momenat, nekako je drukčije. Onaj osječaj da to više nije to. Jednom riječju rečeno: "..Prošlo".   Integrirali smo sve aktuelne platne sisteme da bi se omogućila brza uplata i predaja vaša sadake. Primaoci su oni koji je "sad" trebaju. Ne sutra, ne za mjesec dana. Želite li više saznati o njima i njihovim pričama? Može: na vaš e-mail adresu za dostavu Sadake-Newsletter  ili na mobitel putem WhatsApp. Tako vam možemo povremeno poslati njihove iskrene i odveć tužne apele da im pomognete. Zašto ih više ne objavljujemo baš na naslovnoj strani, objasnili smo u nastavku teksta.
 A sada opširnije o ideji i viziji ovoga projekta...

Ideja Humanitarne organizacije u dijaspori, odnosno projekta "SADAKE" je isto toliko kompleksna koliko i jednostavna.
(Slijedi malo suhog teksta, pa se doima kao jadikovka, ali mora se i to napomenuti :-)). 
Rad na internetu zahtjeva stalnu nadogradnju sistema, softvera, servera, skripti, njegu baza podataka i stalno prilagođavanje pravno regulativnim normama zemalja u kojima djelujemo i u kojoj smo sa sjedištem.  U ovoj epohi velikih geopolitičkih dešavanja u Evropi i svijetu uopšte, veoma je odgovorno opsluživati jednu humanitarnu organizaciju koja u svome imenu nosi predznak muslimanskog. Naočigled ovih činjenica, djelatnost HO SADAKE (www.sadake.com) definisana je strogim kriterijima dokumentovanja cijelokupnog procesa, od apliciranja do konačnog izvještaja.
To neminovno uslovljava sporije procesuiranje svakog apela, ali daje veću dozu sigurnosti, prvenstveno nama u administaraciji, ali i onima koji šalju pomoć.
Zatim, volonterski rad u sadake.com je opšte dobro, ali nam postavlja granice, jer entuzijazam je vrlina koja je dinamična i nepredvidiva.

Smatramo da je neko ko ispruži ruku i zatraži sadaku, zaista došao u tešku situaciju. Toliko tešku da je primoran iznijeti svoje stanje u javnost. Mi već dugo pokušavamo riješiti tu dilemu oko objavljivanja životnih prića imena, adresa, telefona i ostalih podataka na internetu.
Konačno smo se odlučili za prvi korak kojim počinjemo m
ijenjati sistem za dobrobit sviju nadamo se, ako Bog da.  Više o ovoj Transformaciji ovdje.Transfor
Vrijeme je za promjene
T R A N S F O R M A C I J A
u radu sadake


Jasno nam je da je ovo korak nazad u smislu reklamiranja,  ali je nadamo se, korak naprijed u zaštiti privatne sfere.
Od 2017 sva dokumentacija: životne priće, foto i video zapisi ostaju i dalje dosupni, ali su prvenstveno namijenjeni onima koji zaista žele da pomognu. Molimo sve zainteresovane da se prijave za Newsletter dostavu.  Ili da nam se jave preko kontakt formulara kako bi vašu e-Mail adresu mi unijeli u listu za informisanje. (Apeli, Izvještaji i dr.)

 

Ali vratimo se sa Transformacije korak u nazad, jer Ideja "SADAKE je kako smo rekli i sasvim jednostavna. Ona se ogleda u tome da se modernom čovjeku koji želi pomoći omogući da to i uradi na brz i jednostavan način. 
Infrastruktura za uplatu sadake obuhvata sve trenutno aktuelne opcije. Link Uplate govori više o tome
Sadake.com se trudi da procese automatizacije svede na minimum. Skoro sve u obradi podataka se radi manuelno, kako bi svrha sadake kao pružanja pomoći nekome - bila ispoštovana. Svaki donator i njegova uplata biva individualno tretirana. Smatramo da kroz automatizaciju procesa nijjet ili namjera donatora biva stavljena u drugi plan. Balansirati između ponude savremene tehnologije automatskih skripti i individualnog-manuelnog tretiranja donacija je izazov.
Dalje, uvjereni smo u to da sadake sa sobom nose bereket kada se dijele u ime Svemogućeg. Evidentno je da nekada velike donacije nemaju očekivanog efekta kod primaoca, dok neke iako manje, imaju dugoročno i rastuće djelovanje. Poput jednog zrna, sjemena koje zasijemo, a iz kojeg izraste klas sa stotinu novih sjemeki. Tu po našem mišljenju pored ostalog, veliku ulogu ima i ophođenje prema nijjetu donatora što smo ranije spomenuli.
Poznato je da se dijeljenje sadake treba vršiti anonimno (lijeva i desna ruka...). Iz tog razloga mi smo stavili donatorima na rasplaganje mogučnost anonimnosti. Jedino redakcija zna ime donatora. Podatci su zaštičeni i nisu nikome drugom dostupni. Ne bivaju nigdje bilježeni niti objavljivani. Radi transparencije iznosa uplaćene sadake, svaka se donacija pod inicijalima zavodi u listu Bilans. Održavanje stalno dostupne arhive, Newsletteri i izvještaji su obligatni u radu sadake.com.

Puno smo toga ovdje kazali, a bitno je i djelovati.
Zato javi te nam se,
- Možda imate ideju kako da budemo bolji?
- Možemo vam možda prilagoditi neku opciju da jednostavnije pošaljete nekome sadaku.
- Imate li ideju za neki projekat?
- Možda znate kako da brže dopremo do onih koji trebaju pomoć i do onih koji žele pomoći, ali ne znaju kako ?

Kontaktirajte nas, mi smo uvijek spremni za dijalog. Prijavite se na WhatsApp broadcast ili Newsletter.
sadake tim

whatsapp sadakel banner3  

 

E-Mail*
 
 
Čitano 3132 puta
Više iz kategorije: Bajramski muhabet »

Newsletter

Podržimo !

STOP! Radikalizaciji i fanatizmu

podrzimo

Projektima Sadake e.V. "www.sadake.com"  kao što je:   "Pomoć za samopomoć" dajemo doprinos borbi protiv utjecaja radikalnih strujanja bilo koje vrste, u našoj zemlji. Ljudi koji vide perspektivu za sebe i svoju porodicu kroz sopstveni rad i zaradu, prestaju biti žrtve manipulacije i radikalizacije. Podržimo ove projekte.
Bild: © DDRockstar - Fotolia.com


Volonteri Vas trebaju

Volonteri

 Sadake.com je organizacija koja radi zahvaljujući dobrovoljnom angažmanu volontera. Onih koji ne žale svoje vrijeme, novac i trud u službi dobra. To je besplatni, ali neprocjenjivo vrijedan doprinos kako bi se održao maksimum kvalitete i ispravnosti ovakvog rada. 

Trebamo vas i skromno apelujemo na male donacije za održavanje u životu ovog servisa. >link<

PayPal-om

10 EUR        20 EUR       50 EUR

Ko je na web-stranici: 187 gostiju i nema prijavljenih članova

Linkajte na nas

sadake.com HTML Code za vašu stranicu:
<!-- Banner-Code 130x90 --> <a target="_self" href="https://www.sadake.com"><img width="130" border="0" height="90" alt="sadake.com" src="https://www.sadake.com/images/stories/sadake-banner1.jpg" /></a> <!-- End Banner-Code 130x90 -->

Fond za hitnu pomoč !

Uplate na Bankovne račune u Fond za hitnu pomoć: OVDJE

 
sofort ag 8ade9

 

sepa
 

 bitpay

 

 Jetzt Spenden! Das Spendenformular ist ein kostenfreier Service von betterplace.org.

Izvještaj donatorima

Sva prispjela sadaka se evidentuje u rubrici Bilans,  a o podjeli se detaljnije piše kroz rubriku izvještaji. (po godinama)
Ukoliko želite da vas putem emaila ili SMS-a obavijestimo prispjeću vaše sadake i njezinoj podjeli,  javite nam se preko Kontakt forulara sa kratkom porukom o tome.
Pošto svaku donaciju unosimo manuelno, molimo za razumijevanje za kašnjenje update.