petak, 25 Maj 2018

Troje mališana iz Bihaća

Objavljeno u Jetimi nedjelja, 20 Septembar 2009 00:10

U Brčanskoj 38, u jednom mirnom dijelu Bihača živi troje mališana: Medina, Elmedin i Hajrudin. Troje jetima u djedovoj ku?i. Sa njima je majka Hajrija, koja daje nadljudske napore da pribavi hranu i odje?u za svoju dje?icu. Njezina primanja izgledaju ovako: 50 KM za svako dijete i jos 50 KM za Elmedina ekstra jer je Elmedin obolio od Celijakije i nesmije jesti obi?no brašno, slatkiše i mnogo toga još. To je 200 KM za mjesec dana, a njih ?etvoro.

Otac djece, kako nam priča Hajrija bio je alkoholičar, i umjesto da donose radost, opskrbu i zaštitu svojoj porodici, donosio bi im bol, poniženja i traume.  Hajrija je tako jednom završila u bolnici, fizički i psihički skrhana do dna. Nakon izlaska iz bolnice Hajrija pokušava da se sama brine o svojoj djeci kako zna i umije. Da pored svoje zadaće kao majka nadomijesti ulogu oca i da hrani svoju porodicu.

Ali sa ukupno 200 KM mjesečno za jednu ženu je to veoma teško.  Hajrija ide na polje i radi sezonske poslove, obrađuje tuđe njive i bere plodove. Tako smo je i sreli, na putu prema kući. Bilo je rano jesenje predvečer. Hajrija, veoma oslabila, onako krhka i mršava, sa prašnjavom odjećom žuri svojoj djeci koja joj trće radosna u susret.

hajrija murticSlikali smo ih upravo tako zajedno i otišli sa njim nazad do kuće. Majka troje siročadi nam je dugo kroz suze prepričavala tužne detalje njezinog života u zadnjih par godina i opisivala svoju borbu kao žena i majka u surovom svijetu bez muške zaštite.

Razgovarali smo s njom i djecom o dugotrajnijoj pomoći i dogovorili smo se da pomognemo ovoj maloj siromašnoj porodici novčano. Od toga da sada sebi kupe hranu, odječu, obući i stvari za školu, a za budučnost da im damo donaciju za nabavku sadnica jagoda. Hajrija nam je dala ideju i rekla da ona zna da se brine oko jagoda, te da bi to za nju bilo od velike koristi. Podučava i svoje troje djece kako bi uzgajali jagode. Prodajom ovog voća ona smatra da bi mogla hraniti svoju porodicu od ljeta iduće godine.

Veoma cijenimo spremnost ove majke da radom i vlastitm rukama drži na okupu svoju porodicu, pa ćemo je rado pomoći u njezinom naumu sa sadnicama jagoda.

Ako želite i Vi možete dati svoj doprinos skromnom donacijom za troje mališana. Do kraja Novembra ćemo se i.A. ponovo sresti sa Hajrijom i mališanima da im uručimo skupljene sadake.  Bujrum,

okoncana
 
 
 
Vidi izvjestaj iz 2008

pripremila Melina Mahmutović.

Čitano 2055 puta

Newsletter

Podržimo !

STOP! Radikalizaciji i fanatizmu

podrzimo

Projektima Sadake e.V. "www.sadake.com"  kao što je:   "Pomoć za samopomoć" dajemo doprinos borbi protiv utjecaja radikalnih strujanja bilo koje vrste, u našoj zemlji. Ljudi koji vide perspektivu za sebe i svoju porodicu kroz sopstveni rad i zaradu, prestaju biti žrtve manipulacije i radikalizacije. Podržimo ove projekte.
Bild: © DDRockstar - Fotolia.com


Volonteri Vas trebaju

Volonteri

 Sadake.com je organizacija koja radi zahvaljujući dobrovoljnom angažmanu volontera. Onih koji ne žale svoje vrijeme, novac i trud u službi dobra. To je besplatni, ali neprocjenjivo vrijedan doprinos kako bi se održao maksimum kvalitete i ispravnosti ovakvog rada. 

Trebamo vas i skromno apelujemo na male donacije za održavanje u životu ovog servisa. >link<

PayPal-om

10 EUR        20 EUR       50 EUR

Ko je na web-stranici: 199 gostiju i nema prijavljenih članova

Linkajte na nas

sadake.com HTML Code za vašu stranicu:
<!-- Banner-Code 130x90 --> <a target="_self" href="https://www.sadake.com"><img width="130" border="0" height="90" alt="sadake.com" src="https://www.sadake.com/images/stories/sadake-banner1.jpg" /></a> <!-- End Banner-Code 130x90 -->

Fond za hitnu pomoč !

Uplate na Bankovne račune u Fond za hitnu pomoć: OVDJE

 
sofort ag 8ade9

 

sepa
 

 bitpay

 

 Jetzt Spenden! Das Spendenformular ist ein kostenfreier Service von betterplace.org.

Izvještaj donatorima

Sva prispjela sadaka se evidentuje u rubrici Bilans,  a o podjeli se detaljnije piše kroz rubriku izvještaji. (po godinama)
Ukoliko želite da vas putem emaila ili SMS-a obavijestimo prispjeću vaše sadake i njezinoj podjeli,  javite nam se preko Kontakt forulara sa kratkom porukom o tome.
Pošto svaku donaciju unosimo manuelno, molimo za razumijevanje za kašnjenje update.